Ordlista

Steampunk design

Steampunk-design är en stil som är inspirerad av den industriella revolutionens estetik och teknologi, särskilt viktorianska eran. Den innehåller inslag av science fiction och fantasy, såväl som historiska och mekaniska motiv. Designen kännetecknas av en kombination av viktoriansk elegans och inslag av metall, kugghjul, kuggar och rör.

I steampunk-design framställs teknik ofta som driven av ånga, med mekaniska enheter och prylar i centrum. Färgpaletten tenderar att vara dämpad och jordnära, med fokus på svart-, mässings-, koppar- och bronstoner. Användningen av läder, trä och andra naturmaterial är också vanligt.

Steampunk-modet innehåller ofta korsetter, topphattar, skyddsglasögon och andra viktorianska kläder och accessoarer, med en twist av fantasi och futuristiska element. Den övergripande effekten är en unik och fantasifull blandning av historia, teknik och kreativitet, som har fått en hängiven efterföljare i mode-, konst- och designgemenskaper.

Industriell design

Industriell design är ett designområde som fokuserar på att skapa produkter och system som är både funktionella och estetiskt tilltalande. Det involverar processen att designa och utveckla produkter, allt från konsumentvaror som t.ex. möbler, hyllor, klädställningar och design och apparater till industriell utrustning och maskiner.

Syftet med industriell design är att förbättra funktionaliteten, användbarheten och användarupplevelsen av produkter, samtidigt som de ser till att de är visuellt tilltalande och säljbara. Designprocessen involverar forskning, idéskapande, prototyper, testning och förfining, med fokus på att möta behoven hos användare och intressenter.

Industridesigners tar hänsyn till faktorer som ergonomi, material, tillverkningsprocesser, kostnad och hållbarhet när de utvecklar produkter. De arbetar ofta nära ingenjörer, tillverkare, marknadsförare och andra yrkesverksamma för att säkerställa en framgångsrik implementering av deras design.

Produkterna som utvecklas genom industriell design är ofta massproducerade, med tonvikt på effektivitet, tillförlitlighet och användarvänlighet. Exempel på industridesignprodukter inkluderar hushållsapparater, bilar, möbler och medicinsk utrustning.

Inredningsrör

Rör som estetiskt som i vår värld ser ut som vattenrör men de är avsedda för att användas som inredning. Med hjälp av dessa rör, rörböjar och rörkopplingar så kan du själv sätta ihop din egen inredning, allt efter dina egna önskemål. De rören som vi säljer i olika diameter är inredningsrör.

De grövre rören som vi säljer som 32 mm rör, har en innerdiameter på 1” och säljs därför också ofta som 1” rör, passar perfekt som trappräcke, klädställningar, fotstöd i baren och mycket mycket mer. De ger ett robust intryck och ger en bra industriell steam-punk känsla.

Våra mellanrör är 26 mm, dessa säljs ofta som 3/4” rör eftersom innerdiametern är just 3/4 tum. Dessa rör kan man använda till de mesta. De är tillräckligt rejäla för att bygga t.ex. klädhängare och trappräcken men ändå smidiga nog för att göra dekorationsinredning med. Gör vi mindre inredningsdetaljer där det fungerar bra med 20 mm rör egentligen så brukar vi kalla dessa ”Heavy-Duty”.

Våra tunnaste rör, 20 mm, eller 1/2” som de även kallas p.g.a. dess innerdiameter passar perfekt för mindre inredning som pappershållare, coola ”rör-gubbar” i steam-punk stil där man även kan ha en lampa som huvud, s.k. lampgubbe. Dessa fungerar även till att bygga lampor i industriell inredning eller ljusstakar t.ex.

Inredning av rör

Inredning av rör är en stil inom industriell design som utnyttjar metallrör som en framträdande och karakteristisk del av inredningen. Här är några sätt att beskriva inredning med rör:

 1. Rå och industriell känsla: Inredning med rör ger en omisskännlig industriell atmosfär. Rören kan vara tillverkade av stål, koppar eller andra metaller och lämnas ofta med sin naturliga färg eller en åldrad yta för att förstärka den råa känslan.

 2. Funktionell design: Rören används i inredningen på ett sätt som både är estetiskt tilltalande och funktionellt. De kan fungera som hyllor, klädhängare, bordsben eller lampstativ, och de ger en stark visuell närvaro samtidigt som de tjänar en praktisk funktion.

 3. Geometriska former: Rörinredning kan skapa spännande geometriska mönster och former i rummet. Det kan inkludera raka linjer, kvadrater, trianglar och andra geometriska element som ger en modern och strukturerad look.

 4. Flexibilitet: Eftersom rören kan böjas, svetsas eller anpassas på olika sätt, ger de möjlighet till anpassad design. Du kan skapa unika möbler och inredningselement som passar perfekt i din specifika inredningsstil.

 5. Kombination med andra material: Rörinredning kan kombineras med andra material som trä, glas eller textilier för att skapa kontraster och balans i inredningen. Till exempel kan en bordsplatta av trä sitta på ett ramverk av metallrör.

Sammanfattningsvis ger inredning med rör en industriell och modern känsla till ett utrymme. Det utnyttjar rörens råa skönhet och funktionalitet för att skapa unika inredningsdetaljer och möbler.

Ljusstake av rör

En ljusstake av rör är en populär design i industriell inredning. Denna typ av ljusstake är vanligtvis tillverkad av metallrör, såsom stålrör eller kopparledningar. Designen är enkel och har en rå och robust känsla som passar bra in i en industriell estetik.

Rören kan vara sammanfogade på olika sätt för att skapa olika former och mönster. De kan vara böjda, svetsade eller skruvade ihop för att bilda den önskade designen. Ljusstaken kan vara utformad för att hålla ett eller flera ljus, och det finns ofta möjlighet att placera ljusen i olika höjder eller positioner på rören.

En ljusstake av rör kan vara ett utmärkt sätt att skapa en unik och industriell belysningslösning i ditt hem eller arbetsplats. Den ger en modern och minimalistisk känsla samtidigt som den behåller det funktionella och robusta utseendet som är typiskt för industriell design.

Vinhållare av rör

En industriell vinhållare och ett vinställ av stålrör är inredningsdetaljer som kombinerar funktionalitet och estetik i en stil som passar in i den industriella designen. Här är en beskrivning av dessa element:

Industriell vinhållare och vinställ av stålrör:

 1. Material: Både industriella vinhållare och vinställ av stålrör tillverkas huvudsakligen av metall, specifikt stålrör. Detta ger dem en robust och rå känsla som är karakteristisk för industriell design. Stålrören kan lämnas i sin naturliga färg eller behandlas för att få en åldrad eller industriell finish.

 2. Enkelhet och funktion: Dessa inredningsdetaljer utmärks av sin enkla och funktionella design. De har vanligtvis rena linjer och geometriska former, vilket ger dem en minimalistisk estetik. Vinstället kan innehålla horisontella rör eller hyllor som rymmer vinflaskor, och vinhållaren kan inkludera vertikala stålrör som fungerar som stöd för vinflaskorna.

 3. Exponerad förvaring: Istället för att dölja vinflaskorna är både vinhållaren och vinstället utformade för att exponera dem. Detta ger dig möjlighet att visa upp vinets etiketter och skapa en visuellt tilltalande presentation. Vinstället kan innehålla flera nivåer eller hyllor för att organisera och visa upp din vinsamling.

 4. Anpassningsbarhet: Både vinhållaren och vinstället kommer i olika storlekar och konfigurationer, vilket gör det möjligt att anpassa dem efter ditt specifika utrymme och dina behov. Du kan hitta allt från mindre bordsmodeller till större golvstående enheter beroende på dina krav.

 5. Kontrasterande material: I vissa fall kan stålrören kombineras med andra material som trä, glas eller textilier för att skapa intressanta kontraster och visuell mångfald. Detta bidrar till att förstärka vinhållarens och vinställets estetiska appell.

Sammanfattningsvis är en industriell vinhållare och ett vinställ av stålrör både praktiska och dekorativa inredningsdetaljer som ger en distinkt industriell estetik till ditt hem eller din vinkällare samtidigt som de effektivt förvarar och visar upp dina vinflaskor.

Lampgubbe

En lampa i form av en gubbe byggd av rör är en unik och fantasifull inredningsdetalj som är skapad för att ge belysning samtidigt som den fungerar som en dekorativ konstverk. Här är en beskrivning av en sådan lampa:

 1. Rörkonstruktion: Lampgubben är konstruerad av metallrör, vanligtvis av stål eller järn. Dessa rör formar lampans ram och skapar strukturen för gubben. Rören kan vara böjda, svetsade eller skruvade ihop för att skapa formen av en människogubbe.

 2. Gubbe-liknande form: Ramen av lampgubben är utformad för att efterlikna en enkel mänsklig figur. Den kan ha huvud, kropp, armar och ben i stiliserade proportioner. Huvudet fungerar som lampskärm och kan inrymma en ljuskälla, medan kroppen och armarna utgör dekorativa element.

 3. Lampskärm: Huvudet på lampgubben fungerar som lampskärm och kan vara gjort av opalglas, metall eller annat material som sprider och mjukar upp ljuset. Lampskärmen kan ha olika former och texturer för att ge ett visuellt intressant utseende när lampan är tänd.

 4. Detaljer och dekorationer: Lampgubben kan vara dekorerad med ytterligare detaljer, som ansiktsdrag, kläder eller accessoarer, beroende på designen. Dessa detaljer kan vara enkla och stiliserade för att behålla den minimalistiska och industriella stilen.

 5. Belysningseffekt: När lampan är tänd, skapar den en unik atmosfär och sprider ljuset genom lampskärmen. Den kan användas som allmän belysning i rummet eller som en stämningsbelysning, beroende på ljusstyrkan och utformningen av lampgubben.

Sammanfattningsvis är en lampa i form av en gubbe byggd av rör en originell och konstnärlig inredningsdetalj som kombinerar funktionalitet med dekorativt värde. Den ger ett lekfullt och industriellt uttryck till ditt hem och skapar en unik belysningslösning samtidigt som den fungerar som ett konstverk i sig själv.